Тимот на Cboard е многу задоволен што може да објави уште една инвестиција од УНИЦЕФ за да продолжи да се развива апликацијата. Cboard е бесплатна онлајн веб-апликација која помага во комуникацијата преку текст-во-говор, создадена преку центарот за рехабилитација Cireha во Кордоба, Аргентина. Со поддршка од УНИЦЕФ, можевме да спроведеме првично корисничко тестирање во Буенос Аирес, Аргентина, пред официјалното лансирање во септември 2018 година. За време на ова тестирање бевме во можност да добиеме повратни информации од корисниците и професионалните логопеди за да ја уредиме апликацијата и да ја направиме подостапна за корисниците.

Центарот ЦИРЕХА

На 19 јуни УНИЦЕФ објави дека осум технолошки компании од економиите во развој ќе добијат инвестиција од Криптотековниот фонд на УНИЦЕФ (CryptoFund). Сите оние кои примале инвестиции претходно ќе добијат до 100.000 американски долари од Фондот за иновации на УНИЦЕФ за да создадат или да продолжат со развој на технологија со отворен код.

Cireha (Аргентина) го зголемува досегот на својата достапна апликација во три земји за да им помогне на повеќе деца со оштетен говор да комуницираат користејќи симболи.

Спроведувавме корисничко тестирање во Србија, Црна Гора и Хрватска за да добиеме повеќе повратни информации. Деталите за тестирањето ќе ги објавиме во нашиот следен блог пост!

Линк до соопштението на УНИЦЕФ: HERE