Подгорица, 1 декември 2021 година – Сеид е весело, мирно шестгодишно дете кое оди во градинка и сака да слуша музика. Роден е со нарушувања во говорот. Откако почнал да ја користи апликацијата Cboard, тој може да комуницира користејќи симболи, а тоа им овозможува на неговите родители и тројцата браќа и сестри полесно да разберат како се чувствува и што сака.

Апликацијата Cboard беше воведена преку програмата „Глас за секое дете“, предводена од Бирото за образовни услуги на Црна Гора со поддршка од УНИЦЕФ.

„Пред Cboard, ако имаше забоболка што го вознемируваше и плачеше, не можевме веднаш да разбереме што не е во ред и што го боли“, вели Дорина Љуца, мајката на Сеид.

„Сега, кога сака да јаде грозје, го наоѓа тој симбол на екранот, покажува со прстот кон него и потоа гласот генериран од апликацијата вели – сакам да јадам грозје“.

Дорина Љуца

Дорина Љуца, мајката на Сеид * УНИЦЕФ Црна Гора / Душко Миљаниќ / 2021 *

Cboard им помага на децата со попреченост да развијат гестови со покажување и да станат повешти во комуникацијата. Ја поттикнува вербализацијата и ја олеснува социјализацијата со нивното семејство и другите деца. Сеид ја користи апликацијата Cboard за да му помогне во градинка и во Ресурсниот центар за деца со пречки во развојот.

Неговата воспитувачка од предучилишна возраст Снежана Шчекиќ вели дека во апликацијата се вклучени активностите во градинка, како појадок и ручек и одење во тоалет.

Снежана Шчекиќ

УНИЦЕФ Црна Гора / Душко Миљаниќ / 2021 година

Воспитувачката од предучилишна возраст Снежана Шкиќиќ раскажува за тоа како Сеид е заинтересиран за апликацијата, во Подгорица, во декември 2021 година. „Забележувам дека Сеид е заинтересиран за апликацијата и дека со задоволство ја користи. Кога ќе покаже што точно сака, ние го наградуваме“.

Снежана Шчекиќ, воспитувачка во предучилишна возраст на Сеид Асистентката Мирнела Муратовиќ исто така смета дека Сеид сега полесно комуницира со неа и со другите наставници.

„На апликацијата Cboard потребно е малку да се навикнеш. За да го охрабриме Сеид, создадовме активности во градинка користејќи ги симболите на Cboard – и тој можеше да види како овие симболи му дозволуваат да комуницира со нас и со другите деца“.

Мирнела Муратовиќ * УНИЦЕФ Црна Гора / Душко Миљаниќ / 2021 година *

Асистентката Мирнела Муратовиќ раскажува за тоа како Сеид сега полесно комуницира со неа и со другите наставници, во Подгорица, во декември 2021 година.

Откако беше лансирана апликацијата Cboard во 2019 година, оваа апликација ја добија вкупно 75 деца со тешкотии во говорот и јазикот. Професионалци од три ресурсни центри и наставен кадар од пет детски градинки и училишта во Подгорица, Никшиќ и Бар работат со деца за да ја користат оваа апликација.

Анита Мариќ од Бирото за образование објаснува дека апликацијата Cboard е помошна алатка дизајнирана да им помогне на децата да го надминат својот недостаток на вербална и невербална комуникација. Cboard им помага на семејствата и наставниците да станат посвесни за целосниот потенцијал на нивните деца.

Анита Мариќ од Бирото за образование Програмата „Глас за секое дете“ беше лансирана од Бирото за образовни услуги во 2019 година. Програмата се прошири во 2021 година и е дел од проект финансиран од ЕУ, чија цел е да се ублажи влијанието на пандемијата COVID-19 врз животите на децата и семејствата во Западен Балкан и Турција.