Cboard се користи како дел од иницијативата насловена „глас за секое дете“ имплементирана преку поддршка од Регионалната канцеларија на УНИЦЕФ во Женева и канцеларијата на УНИЦЕФ во Црна Гора, во соработка со Министерството за образование и Бирото за образовни служби. Тамара Милиќ од Министерството за образование во Црна Гора рече дека децата многу добро реагирале на Cboard, истакнувајќи ја апликацијата како одлична алатка за семејствата и родителите, обезбедувајќи голема поддршка за помош на нивните деца, кои го развиваат својот вокабулар.

На 30-ти јули, регионалната канцеларија на УНИЦЕФ во Црна Гора објави извештај документирање на влијанието на Cboard едно од децата беше вклучено во корисничкото тестирање, особено кога COVID-19 почна да се шири и ги спречи децата да одат на училиште и терапија.

ЦЕТИЊЕ, 1 ЈУЛИ 2020 – Пред избувнувањето на коронавирусот, Бојана редовно одела во градинката „Загорка Ивановиќ“ во Цетиње, како и во Ресурсниот центар во Подгорица. За време на пандемијата COVID-19, тоа повеќе не беше можно. Тогаш апликацијата C-Board стана незаменлив дел од секојдневниот живот на ова семејство.

Бојана и нејзината мајка Вера *Бојана и нејзината мајка Вера ја користат апликацијата Cboard во Цетиње, во јули 2020 година. УНИЦЕФ Црна Гора / Душко Миљаниќ / 2020 *

Мајката на Бојана, Вера, беше интервјуирана и прашана за нивното искуство со апликацијата, на што таа одговори:

Презадоволни сме од апликацијата Cboard бидејќи ни ја олесни работата и учењето. Бојана позитивно реагира на таблетот, а повеќе ја интересира овој начин на учење бидејќи сѐ што и е прикажано е илустрирано. Сега сè и е многу поинтересно.

Бојана и нејзината мајка Вера ја користат апликацијата Cboard која ја олеснува комуникацијата за децата со попреченост, во Цетиње, во јули 2020 година.

Вера потоа објасни каков конкретен напредок постигнала Бојана додека го користела Cboard:

Бојана сега полесно ги изговара зборовите и со разбирање ги упатува своите барања. Со помош на таблетот научила да бара сапун, тоалетна хартија или крпа кога оди во тоалет. Апликацијата многу ни помогна бидејќи обезбедува олеснета комуникација. Во исто време, врските меѓу членовите на целото семејство се чини дека се посилни.

Бојана и нејзината сестра Марија *Бојана и нејзината сестра Марија ја користат апликацијата Cboard во Цетиње, во јули 2020 година. УНИЦЕФ Црна Гора / Душко Миљаниќ / 2020 *

Благодарение на оваа иницијатива, дигиталната технологија е искористена за да се постигне најблагородната цел, а тоа е да се поддржат децата да го искористат својот целосен потенцијал. * Маја Ковачевиќ, службеник за образование на УНИЦЕФ во Црна Гора *

Посебна благодарност на сите што помогнаа во оваа иницијатива во УНИЦЕФ и особено во регионалната канцеларија во Црна Гора.